Ilmu penyimpanan susu ibu
0
Perjalanan bakal menjadi seorang ibu banyak membuatkan KS memanjakan diri dengan mencari info-info tentang keibubapaan..termasuklah info penyusuan, memandangkan niat dihati memang nak bagi baby susu badan sepenuhnya.. Mudah-mudahan murah rezeki baby nanti dengan susu bondanya...
.
.
Sedikit info ingin dikongsikan di sini adalah cara penyimpanan EBM. Bagi yang bakal menimang cahaya mata pertama macam KS ni, sure la masih banyak ilmu yang perlu dipelajarinya.
.
.
.
.
.
Ringkasan gambar di atas:
Peti sejuk bahagian bawah : Susu tahan 3- 5 hari bergantung kepada suhu peti sejuk tersebut.
Peti sejuk bahagian atas / sejuk beku: Susu tahan 3 bulan.
Deep freezer : Susu tahan 6 bulan.
Pada suhu bilik : Susu tahan 4 jam.
Cooler bag/box : Susu tahan 12-24 jam.
.
.
.
.
Cara menyahbekukan susu:
1. Jika ingin gunakan susu yang dibekukan pada esok hari, turunkan susu di ruangan beku ke ruangan peti sejuk bawah pada malam sebelumnya terlebih dahulu.
2. Bila baby nak minum susu, rendamkan susu tersebut ke dalam air suam (bukan air panas) atau cairkan susu menggunakan warmer.
.
.
.
Panduan asas penyimpanan susu ibu
1. Pastikan bekas penyimpanan susu dibasuh dan dibilas dengan bersih serta dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.
2. Catatkan tarikh perahan susu pada setiap bekas simpanan susu.
3. Susu yang hendak dibekukan hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum memindahkannya ke ruangan sejuk beku.
4. Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu dibahagian pintu tidak stabil (kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk).
4. Sebaiknya simpan susu perahan dibahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar.
5. Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag), pastikan ice pack yang digunakan adalah mencukupi. Ganti bila perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk.
Kredit to MommyIskandar atas perkongsian artikel ini.
.
Sedikit info ingin dikongsikan di sini adalah cara penyimpanan EBM. Bagi yang bakal menimang cahaya mata pertama macam KS ni, sure la masih banyak ilmu yang perlu dipelajarinya.
.
.
.
.
.
Ringkasan gambar di atas:
Peti sejuk bahagian bawah : Susu tahan 3- 5 hari bergantung kepada suhu peti sejuk tersebut.
Peti sejuk bahagian atas / sejuk beku: Susu tahan 3 bulan.
Deep freezer : Susu tahan 6 bulan.
Pada suhu bilik : Susu tahan 4 jam.
Cooler bag/box : Susu tahan 12-24 jam.
.
.
.
.
Cara menyahbekukan susu:
1. Jika ingin gunakan susu yang dibekukan pada esok hari, turunkan susu di ruangan beku ke ruangan peti sejuk bawah pada malam sebelumnya terlebih dahulu.
2. Bila baby nak minum susu, rendamkan susu tersebut ke dalam air suam (bukan air panas) atau cairkan susu menggunakan warmer.
.
.
.
Panduan asas penyimpanan susu ibu
1. Pastikan bekas penyimpanan susu dibasuh dan dibilas dengan bersih serta dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.
2. Catatkan tarikh perahan susu pada setiap bekas simpanan susu.
3. Susu yang hendak dibekukan hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum memindahkannya ke ruangan sejuk beku.
4. Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu dibahagian pintu tidak stabil (kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk).
4. Sebaiknya simpan susu perahan dibahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar.
5. Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag), pastikan ice pack yang digunakan adalah mencukupi. Ganti bila perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk.
Kredit to MommyIskandar atas perkongsian artikel ini.