My new breast pump - Rumble Tuff

4


Alhamdulillah, umur Damia sudahpun 2 bulan 14 hari. Sehingga ke hari ini, Damia masih minum susu badan sepenuhnya. Katakan tidak pada susu formula. Mudah-mudahan niat murni untuk menyusukan Damia sehingga usianya 2 tahun dipermudahkan.
.
.
Entry kali ni nak bincangkan pasal breast pump. Ok, sebelum ni aku dah pakai breast pump jenama Autumz - Single Pump. Mula2 pakai sejak dalam pantang, memang diri ini sangat serasi dengan pam Autumz tu. Tapi, hari demi hari, susu bertambah semakin banyak, bila nak pam susu pakai pam Autumz ni hati rasa macam tak puas. Sebabnya, walaupun rasa susu masih ada lagi, belum habis dikosongkan sepenuhnya dalam breast, tapi susu tak nak keluar la pulak bila pam. Suction tak cukup kuat... suction dari baby lagi kuat rasanya. Lagi satu, time beli pam tu dulu ilmu penyusuan masih banyak yang belum tahu. Dulu, tak tahu la pulak penghasilan susu adalah serentak bagi kedua-dua breast. Bila sebelah kanan kita pam, sebelah kiri pun akan keluar juga pada masa yang sama. Kalau tahu dulu, sure terus beli double pump punya. Takde la bila time pam sebelah kanan, sibuk nak menadah susu yang keluar kot sebelah kiri.
.
.
[Gambar google] 

Bila masalah ni diajukan pada hubby, dia bersetuju untuk belikan breast pump yang baru. Double pump punya. Kebetulan pergi Faboulus Mom tempohari, usha-usha la sekali breast pump untuk dibeli. Sekali promoter tu tunjuk breast pump Rumble Tuff. Mmm bagus juga, sebab pam ni 3 in 1. Elektrik boleh, bateri boleh, manual pun boleh. Harga pun tak mahal sangat. Cuma RM399. Kalau brand lain untuk double pump punya mahunya mencecah RM500++. Nak beli Medela Freestyle lagi la tak mampu.. huhu.. Disebabkan breast pump ni sangat2 la diperlukan buat masa sekarang ni, so grab je terus. Balik rumah, test pakai, alhamdulillah serasi. Suctionnya pun kuat dan tak sakit langsung.

.
.



Dan part yang paling best pasal pump Rumble Tuff ni adalah timer. Dia akan show berapa lama masa yang kita spend untuk pam. So dah tak payah nak sibuk2 tengok jam semasa proses mengepam. Biasanya aku akan ambil masa selama 10 minit untuk setiap sesi untuk mengepam. Bila timer dah cukup 10 minit, so aku akan berhenti. Lagi satu senang nak compare jumlah susu yang dipam bagi setiap sesi dalam tempoh 10 minit tu. Kadang2 dapat sikit, kadang2 dapat banyak.. hehehe... depends pada rezeki anak time tu.. tak kisah la pasal sikit ke banyak.. yang penting, puas hati bila breast betul2 kosong setiap kali mengepam. Nanti lagi banyak susu yang dapat dihasilkan bila breast dah betul2 kosong.








4 comments:

  1. Hi bole bagi address kedai yg u bli rumble tuff breast pum ni.i really need it.tq for ur help -diana-

    ReplyDelete
  2. salam. tumpang tanye.. cmne skrg pkai breastpump ni.. bagus x? de x performance makin kurang dan cpt rosak? zarina_vioket@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. saye pon nak beli pump brand ni..bleh bg suggestion tak nak beli kat mane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liyaniz duk area mane? Saya beli kat Fabulous Mom branch Taman Sutera Utama, JB 2 tahun lepas. Masa tu Rumble Tuff baru keluar dan tengah promosi. Cuba la cari kat website Faboulus Mom.
      http://www.fabulousmom.com/catalog/index.php?cPath=21_245

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)