Mahu langsing???

3
Mahu langsing??
BERFIKIRLAH SEPERTI ORANG LANGSING

"Menurut pakar diet David L. Katz, orang2 yang langsing mempunyai hubungan yang baik dengan makanan SEDANGKAN orang yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung memikirkan mengenai makanan."
so, sesiapa yang jelez sama itu aweks2 dalam gambar kat atas (termasuk la diriku..huhu), kena la berubah...Jom ikuti tips2 yang aku ciloks dalam majalah Mingguan Wanita keluaran 2-8 April 2010.

Sedar rasa lapar bukan keadaan darurat
Ada orang cenderung merasakan rasa lapar perlu diatasi segera.  Alahai, kalu setakat lapar sikit2 tu boleh je tahan kan...melainkan dah sampai tahap kebulur..tapi kalu setakat lapar sikit2 tu, cuba alihkan perhatian anda dengan melakukan kerja2 lain...lama2 anda pasti akan terbiasa dengan tidak cari makan setiap kali rasa lapar.

Tidak hiburkan diri dengan makanan
 Kot iye pon anda tengah marah, sepi ataupun sedih, cuba elak jadikan makanan sebagai penghibur kalian. Cari la hiburan yang lain.. tengok tv ke, tengok pokok ke...hehehe

Ambil banyak buah-buahan
Tambahkan buah (bukan jus ok!) ke dalam makanan dan kudapan-kudapan anda! Buah kan baik untuk kesihatan...

Lakukan aktiviti fizikal
Rata-rata wanita langsing berjalan kaki 2 setengah jam setiap hari untuk membantu menurunkan 16.5 kg berat badan setahun... mmm yeke??? aku jalan kaki tiap2 hari pon x turun jugak berat badan..huhu

Cukup tidur
Pastikan tidur anda cukup ye! Menurut pakar, kurang tidur akan menurunkan kadar hormon leptin yang menghalang selera makan dan banyak tidur akan meningkatkan hormon ghrelin yang menggalakkan selera makan.


nota kaki: Selamat mencuba!!

3 comments:

  1. boleh2..jom kita sama2 cube..hehehe

    ReplyDelete
  2. Bagus gak tip ni... tapi aku ni dah try macam2 tak turun gak berat aku..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)