Aromaterapi penawar stress...

2


Aromaterapi = terapi melalui aroma
walaupun penggunaannya melibatkan sedikit 'costing', ye la.. nak kena beli lilin, bekas tempat bakar dan fragrance oil...tapi khasiatnya memang tidak dinafikan lagi... terutama sekali sebagai penawar stress....tapi bergantung jugak dengan jenis2 aromaterapi yang dipilih...
.
.
.

Biasanya penggunaan aromaterapi ni glemer dikalangan kaum perempuan je...tapi mungkin ada jugak segelintir kaum lelaki yang meminatinya.... maklumlah, penggunaanya adalah sedikit leceh....tapi sebagai seorang pelajar, aromaterapi dapat memberikan ketenangan dan mengurangkan tekanan perasaan... Kasih pun mula untuk ber'manja' kembali dengan aromaterapi ni... Kalau dulu Lavender akan menjadi pilihan di hati.. tapi sekarang minat dah beralih arah kepada "Cool Water"... mmm baunya memang segar dan cukup untuk memberikan ketenangan...

Berikut adalah beberapa manfaat aromaterapi:
Citronella - untuk mengurangi ketegangan, meredakan hidung tersumbat, mengatasi insomnia, dengkur dan migrain.
Lavender - memudahkan untuk tidur, meredakan kegelisahan, mengatasi depresi, mengurangkan perasaan ketegangan.
Teh hijau - untuk memperbaiki sistem peredaran darah, membantu mengeluarkan kahak dan membersihkan paru-paru. Selain itu, dapat melambatkan proses penuaan.
Sandalwood - untuk menghilangkan rasa cemas dan aromanya sangan bermanfaat untuk meditasi.
Lemon - melegakan, memberi semangat, menyegarkan serta meningkatkan mood.


Nota kaki : banyak lagi jenis2 aromaterapi yang lain...kalau nak tahu lebih lanjut boleh meng'google' sendiri ye..hehehe


2 comments:

  1. weee..
    sy nak beli yg mahal tak mampu laa..biasa yg kedai rm5 je hekhek..wangi2 bilik dah ok kan..

    tp sem nih tak shopping betul2 ag..agak kesempitan wang skit sem nih..jeles tgk kawan2 dpt loan byk2 huhu

    tak pe lah redha je lah kan..mungkin de hikmah...sem nih betul2 berjimat =)

    ReplyDelete
  2. FarHa : ala..x perlu la beli yg mahal2... kat kedai rm5 pon dah ok...hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)