T.R.I.F.F.L.E...sodap!!!

2

Dah lama sebenarnya hati ni nak buat Triffle. Tapi tiap kali nak masak, ada je bahan yang terkurang. Maka, asyik tertangguh la jawabnya... Semalam singgah kedai, beli mana2 yang kurang, terus terjah masuk dapur..COOKING TIME.
.
.
.
.
Sebelum tu kita tayang bahan2 yang diperlukan untuk masak Triffle nih. Simple je pun bahan2nya...


Bahan2 yang diperlukan:
(1) Susu cair - 1 tin
(2) Susu pekat - Setengah tin
(3) Koktail buah - 1 tin
(4) Jeli NONA - perisa ikut selera masing2
(5) Tepung kastard - 4 sudu
(6) Kek Gulung @ Swiss Roll 
(7) Air - 1 tin susu cair

Cara-cara:
(1) Susu cair + susu pekat + air buah (koktail) + air = didihkan.
(2) Tepung kastard --> cairkan dengan air.
(3) Masukkan tepung kastard ke dalam campuran (1) --> kacau 30 min sehingga likat.
(4) Tuangkan campuran (3) ke atas kek gulung yang telah disusun di dalam bekas.
(5) Taburkan buah2an koktail.
(6) Masak jeli.
(7) Kemudian, tuangkan jeli tersebut ke atas taburan buah2an koktail.
(8) Simpan dalam peti ais. Agak2 dah jeli dah keras, boleh la makan!!hehehe...
.
.
.
.
.

Ini la rupa Triffle yang tak berapa nak semenggah! ;p
Jangan tak tahu, rupa je cam tak menarik sangat, tapi rasanya sodap!
Sebenarnya triffle ni ada macam2 versi. Terserah pada si pembuatnya la...Kalau suka cheese, boleh masukkan cheese...kalau sukakan badam boleh masukkan badam. Makin tinggi selera, maka tinggi la jugak budgetnye..hehehehehe......
.
.
.
.
.

 Next time nak buat triffle cenggini pulak..hehehehehe....







2 comments:

  1. kasih.......
    kak nak rasa sangat2 tiffle kamu.

    sbnarnya, walau kamu kata senang, agak susah bagi yang pemalas utk kak...
    lagilah tang nak hias2........

    hehehe

    ReplyDelete
  2. hihihi...akak nak rasa triffle yang saya buat ke? malu la pulak...saya x pandai masak sgt...hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)