Dah masuk bulan April ke?

5


Tajuk buat-buat terkejut pulak! Hahaha...
Seriously, masa berlalu sungguh pantas.. kan..kan..
Idea nak menulis tu banyak sangat, tapi tak tahu nak bercerita pasal apa...Ek eleh, macam la banyak sangat cerita menarik yang nak dikongsikan kat sini kan...
Memandangkan sekarang bergelar gelaran "mak buyung", maka cerita2 pasal kandungan je la yang bakal berkumandang kat sini nampaknya...sila la jangan bohsan ye kawan2...
.
.
.
Hari Khamis lepas pergi check-up kat Pusat Kesihatan UTM. Usia kandungan dah pun masuk 22 minggu...alhamdulillah syukur...dah pun melepasi separuh fasa menuju ke proses melahirkan..semoga dipermudahkan segala urusan. Walaupun bermacam-macam hal terjadi pada hari khamis lepas, tapi semuanya dapat mak buyung lalui dengan penuh kesabaran demi baby tersayang. Betullah kata orang, bila kandungan dah masuk usia 5 bulan, suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) yang pertama perlu diambil oleh ibu2 mengandung... Suntikan tu bertujuan untuk membantu ibu hamil membentuk antibodi yang cukup untuk melindungi dirinya dan bayi daripada kuman yang mudah dijangkiti melalui luka dan sebagainya. Huh, pagi tu datang ke klinik dengan perasaan seram sejuk menanti bakal dicucuk...punya la penakut, padahal takde la sakit pun... cuma effectnya je la... bangun je pagi esoknya, kemain bahu sebelah kiri ni berat dan kebas yang amat.. rasa seperti dicucuk2 pun ye jugak...godek punya godek kat Google, memang betul la, suntikan ATT tu memang bakal memberi kesan  sebegitu... yang paling teruk sampai ada yang demam kot...Alhamdulillah takde la sampai demam2, cuma sakit kepala yang teramat sangat sampaikan terkeluar air mata tanpa sedar...tahan sakit punya pasal...huhuhu...
.
.
.
Bila masuk jumpa Dr, Dr tanya dah rasa belum baby gerak2... owh, susah la nak describe Dr... sejak dua menjak ni selalu sangat rasa macam ada benda yang berdenyut-denyut kat dalam perut ni... tak pasti la sama ada itu adalah kesan gerakan baby kat dalam tu haa...Dr just senyum je bila aku cakap macam tu, terus suruh baring nak check degupan jantung baby... dalam buku rekod tu Dr tulis "Quickening"...balik2 terus google pasal quickening tu... huhuhu... baru la tahu rupa2nya quickening tu maksudnya permulaan kepada pergerakan baby... pergerakan tersebut sama ada pergerakan gas ataupun pergerakan dari bayi itu sendiri. Tapi yang pastinya, quickening ni merupakan permulaan kepada pergerakan baby yang bakal dirasai oleh ibu hamil...yippieee, tak sabar nak rasa baby kat dalam ni menendang-nendang...hihihi....
.
.
.
Owh, ahad nanti nak pegi check-up kat Klinik Maimunah pulak...kalau ada rezeki, leh la tahu jantina baby...(",) Tu pun kalau baby tak main sorok2...hihihi...






5 comments:

  1. dikkkkk..
    cepatnya masa berlalu..
    pasti dah nampak perut kamu tu..
    tahniah sayang..

    dik... nanti bila bb kluar, bb pulak kena enjet.. sampai 4-5 cucukan..
    tak apa ya, janji anak kita sihat

    jaga diri ya sayang....
    moga esok2 bb dah boleh nampak, kak doakan bb dan kamu sihat2

    ReplyDelete
  2. weee turut merasa keseronokan ituu hee...hemm nanti bile die kerap bergerak kite yg letih ngeee

    sy kandungan 8bulan baru doc scan. first scan masa kandungan 4bulan...masa kandungan 8bulan tu, terpancul dr mulut doc "Gurl!" memang terkejut sampai menggigil bdn heheh~ tak pernah pon wat scan 4d ke 3d ke..scan kat kerajaan je.. alhamdulillah sepanjang ngandung memang tak pernh kuar duit :)

    ok jg diri ye :)

    ReplyDelete
  3. Kak Ayu: haah la kak, cepat betul masa berlalu kan...perut memang semakin membesar dan terus membesar..hihihi...

    Itu la, tak dpt bayangkan baby yang kene inject nanti...risau maknya kalau baby demam nanti..

    InsyaAllah kak...terima kasih doakan kasih dan baby..semoga semuanya selamat...(",)

    ReplyDelete
  4. FarHa: seronok kan..itu la, sekarang ni pun kalau berjalan dan berdiri lama sikit sure sakit pinggang...huhuhu...nanti2 bila dah sarat tak tahu la cmne..

    sy tiap2 bulan buat check-up kat klinik panel kat luar..kebanyakan tiap2 bulan mmg scan..even kat klinik private tp tak perlu bayar pape sebab klinik panel kan..utm yg cover semua kos perubatan tu...so, tak keluarkan duit jugak sepanjang ngandung ni..cuma kalau teringin nak buat 3d/4d scan barulah akan spend duit skit untuk tu..(",)

    ReplyDelete
  5. nantii rasa lee berganda2 penat huwahuwaa sy ngam2 40minggu, dah mcm peguin jalan hekhek~ tp seriusly rindu saat tu~ eheks

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)