Demi masa...Ingat 5 sebelum 5

4


Bercakap tentang masa, berapa ramai yang menghargai setiap detik waktu yang berlalu dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang memberi faedah untuk diri sendiri. Berapa ramai antara kita yang selalu beringat dalam setiap langkah yang kita lakukan dalam  kehidupan seharian... Tepuk dada tanya iman...

Ok jom kita sama2 hayati kisah-kisah kat bawah ni:

Kisah 1 - Pelajar universiti
"Alamak, esok dah nak exam ni... Banyak lagi yang belum study... KALAULAH aku study awal2 kan bagus.. takde la kelam kabut macam ni... dah la satu benda pon aku tak faham..abes lah nanti, mesti aku tak dapat score dalam paper ni"

 Kisah 2 - Seorang jejaka di sebuah bandar kosmopolitan
 "Aduhai, apa la malang sangat nasib diri aku ni... dah la jatuh, ditimpa tangga pulak tu. Masa dapat gaji bukan main syok lagi aku enjoy. Satu sen pon tak simpan...Tapi sekarang, keje dah tak ada...nak makan pon tak de duit.. Nak mintak duit dengan ayah kat kampung, MALUnye... KALAULAH aku menabung dari dulu lagi, takde la nasib aku jadi camni."

Kisah 3 -  Seorang gadis di sebuah hospital kerajaan
 KALAULAH aku dengar pesan mak ayah aku kat kampung, mesti perkara ni tak akan berlaku. tapi nak buat camne, bak kata orang "nasi sudah menjadi bubur".. nak menyesal pun dah tiada guna lagi dah.. 

watak dan jalan cerita di atas adalah rekaan semata-mata, tiada kaitan langsung sama ada yang masih hidup ataupun sudah meninggal dunia. Ini cuma ingatan untuk diri sendiri dan kawan2 yang lain sebagai tanggungjawab sesama manusia.. kadang2 kita tak sedar hampir setiap hari kita gunakan perkataan KALAULAH... untuk itu, jangan pernah menyesal dengan apa yang terjadi... jangan salahkan takdir atas apa yang berlaku kerana mungkin ada hikmah yang terselindung di sebalik semuanya itu...

nota kaki : Renung2kanlah dan selamat beramal. 


4 comments:

  1. masa yang dah berlalu takkan dapat diputar kembali.....

    sebab tu la kita kena gunakan sebaik mungkin....

    thanks ingat mengingati....

    ReplyDelete
  2. Ain: betul tu... masa yang berlalu tidak boleh diputar kembali.. jadikan iktibar dan pengajaran dari apa yg telah berlaku..

    ReplyDelete
  3. MR Bang Miji: alamak..terasa ke? sori... tak bermaksud apa2..juz sebagai peringatan untuk diri sendiri dan teman2 yang lain..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)