Garlic...

4
Garlic = Bawang Putih
siapa suka makan bawang putih?..dan siapa tak suka? --> mmm aku lam kategori apa ek..rasa2nya in between kot, sbbnye kadang2 aku suka, kadang2 aku tak suka..depends pada cara masak..tapi kalu kasi bawang putih yang mentah or yang jeruk tuh confirm aku tolak tepi..buweek..eee x sanggup aku nak menelannya...

tapi kan...tak rugi kalau kita makan bawang putih ni berdasarkan khasiat2 yang boleh kita dapat daripadanya...hehehe.. --> ditujukan khas untuk diri sendiri..kakakakah... baca kat bawah ea tentang khasiat2 bawang putih...

Antara khasiat bawang putih:
  • membantu proses pencernaan
  • menambah nafsu makan --> siapa2 yang xde selera makan, boleh jadikan bawang putih sebagai pembuka selera..hehehe
  • membantu menyekat pertumbuhan sel kanser
  • mengawal tahap gula dalam darah
  • membantu melancarkan peredaran darah dan membaiki metabolisme

4 comments:

  1. bagus bwg putih ni, patut la org cina suka bwg putih sebab byk kebaikan :)

    ReplyDelete
  2. dni suka bwang putih.. sampai jajan bawang putih pon dni suka.. hehe

    ReplyDelete
  3. ieda: mmm betul tu..

    ardinihumaira: wah..ni baru betul2 ske bawang putih..smpaikan jajan bwg putih pon dni suka ea..mmm bgus2

    ReplyDelete
  4. suka jugak makan bawang putih nie... cume tak lah makan banyak2 sebab nanti mulut berbau....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)