kak...bantu kami kak....

0

semalam g layan kfc ngan sorang member nih....baru je sudah beli, jln la ke tempat yang nak di duduk...
tray kat tangan lom lagi letak kat atas meja...tetiba, datang la sorang budak nih, berkopiah, bersih je muka dier...mula2 terkezut gak...maunye x, cam chipsmore (bley gune ke words nih...kejap ade, kejap lagi ade lagi..) plak tetiba je berdiri kat sebelah aku...

Budak : "Kak, tolong kak...bantu kami kak...beli la barang &*^%$ (aku da x hingat nama pe produk tuh,tp cam sejenis jamu je)..RM20 je...bantu anak2 yatim kak..."
Aku: (terpinga2) Ha?? nak kene beli ke? mmm akak xnak la...maaf ye!"
Budak : "Tolong kak...ni sumbangan untuk anak2 yatim...(cam xnak pegi je budak nih..)"
Aku: (lam hati) Waa...xkan nk kene beli kot...20 hinggit tu...ntah obat pape je la tu...aku da lapo ni...jgn  la kaco aku nk makan...
Aku lagi: "Mmmm camni la, akak xnak beli ubat tu boley x? Tapi akak derma je seikhlas hati akak...(sambil menghulurkan sekeping note RM$).

lega hati aku ble budak tu da pegi...tp muka dier cam sedih je sbb aku x beli barang tuh...
aku cukup terkilan la, kenapa mesti ada pihak yang manipulasikan budak tu tuk jual ntah pape barang ntah dengan alasan sebagai sumbangan tuk anak2 yatim...budak tu sepatutnya duk kat umah, study or wat kerja sekolah time tu...bukannye merayau-rayau x tentu pasal ngah2 malam semata2 nk mintak simpati org ramai kasi derma...sedih2..  

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)