Khasiat air liur basi....

10

Eeee...bercakap pasal air liur basi, mesti setiap orang rasa geli + jijik kan.... tambah2 plak kalau tiap2 malam, tido keluarkan air liur basi....lama2 siap boleh membentuk peta dunia kat bantal yang korang tido....huhuhu.... tapi dalam geli + jijik tu, sebenarnya air liur basi ni sebenarnya mempunyai khasiatnye yang tersendiri... kenape? tak percaya ea.... ok, baca kat bawah ye....
.
.
.
.
.
.
.
.

pic from google...

Air liur basi yang diminum bersama air biasa ketika bangun awal pagi adalah penawar semula jadi paling mujarab dalam membentuk kesihatan seseorang insan.--> amalkan minum air sejurus sahaja bangun tido ye...

Air liur basi yang dipandang jijik menyimpan khasiat khusus bagi mencerna sistem dalam tubuh manusia.. Keberkesanan air liur basi bagaimanapun hanya untuk keperluan tubuh badan individu itu sendiri dan bukan untuk dikongsi dengan orang lain. Cara amalannya pula hanya berkesan jika seseorang itu bangun dari tidur dengan terus meminum air putih biasa tanpa perlu mencuci muka, berkumur-kumur atau membersihkan badan.

Sistem rawatan tersebut telah menjadi amalanRasulullah S.A.W dalam kehidupan harian baginda dan telah dikesan kemujarabannya oleh pakar sains perubatan moden Nabi Muhammad semasa hayatnya akan meneguk air putih biasa terlebih dahulu sebelum baginda bersugi dan berwuduk menunaikan solat subuh setiap pagi.

Malah fungsi sumber semula jadi pada diri seseorang termasuk air liur basi turut disebut dalam al-Quran serta hadis-hadis Nabi. Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku.

nota kaki: mulai hari esok, nak amalkan minum air sebaik sahaja bangun tido.... benda baik tak salah kalau kita praktikannya... baik untuk kesihatan!!! (",) 


10 comments:

  1. iewwwww...main air liur basi plak ek..tapi mmg orang cakap lepas bangun tido elok terus minum air..banyak khasiat..tapi akak tak pernah try la..tapi kasih bleh buat satu menda lagi..selain dr mengikut sunah nabi dan juga dapat pahala...selepas bangun tido terus basuh lubang hidung 3 kali denga air..kerana lubang hidung adalah tempat syaitan berehat semasa kita tido..

    ReplyDelete
  2. owh ye ke...first time dengor nih...thanks 4 sharing...

    ReplyDelete
  3. ahahahah mmg selalu terjaga mlm terus jek minum air suam...

    tp mmg penah dgr pasal ni before

    ReplyDelete
  4. kasih...

    sis dah amalkan 10 tahun
    amin...susah nk terkena jangkitan...
    kiranya setahun br sekali kena demam..

    ReplyDelete
  5. Lelord : info yg baik kan...jom kite praktikkannye...

    Kak Ayu : wow...akak dah praktik ea...alhamdulillah, mmg mujarab kan... kasih nk praktikkan la mulai esok...b4 ni dah tau..tp bgun pagi selalu sgt lupe nk minum dulu b4 gosok gigi...huhu

    ReplyDelete
  6. kasih..

    penah dgr info ni b4, tapi tak amalkan pun.. heheh
    but, my mum ada amalkan beliau ckp mmg sgt berkesan untuk pelawasan. pagi2 konfem ada 'natural call'.
    insyaAllah, pasni kena amalkan.. tapi ingat.. kena jgk amalkan gosok gigi b4 tido. hohoho...

    ReplyDelete
  7. thanks for the tips, nak kena standby air dlm bilik ler camni

    ReplyDelete
  8. Good info, saya pun selalu jugak amalkan minum air dengan air liur basi di pagi hari. Mula-mula tu memang rasa tak berapa nak lalu, tapi telan je. Amalan Rasulullah memang patut kita ikuti.

    Mencari Popular Post Widget Yang Berfungsi Untuk Blogger? Aku dah jumpa akhirnya...

    ReplyDelete
  9. bgs jgk ni..utk kesihatan..apa salah nye kan??nak try jgk la..

    ReplyDelete
  10. Anna : jom kite amalkan sesama...(",)

    Liza : mmm ok gak tu...b4 tido letak siap2 air kat sebelah bantal...hehe

    MSR : first time mmg la x lalu...tp ble dah lama2 ok kot...lgpon, makes sure berus gigi b4 tido...

    nurafizza : try..try...jgan x try...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)