Perjalanan ke Pulau Tioman

8

Seperti yang telah diwar2kan dalam entri sebelum ni, KS dan suami serta dua orang kawan pergi bercuti ke Pulau Tioman pada 24-26 Julai lepas. Ni kira honeymoon untuk kitorang suami isteri..al-maklumlah, sebelum ni tak sempat nak pergi honeymoon....masing2 sibuk dengan tugas masing2..huhuhu...
.
.
.
.

Ok la, untuk percutian kali ni, kami stay di Paya Beach Resort selama 3 hari 2 malam. So far, resort yang kami stay ni OK! Chalet pon not bad... walaupun ambil pakej chalet yang paling murah...hahahahaha...ok la kan, air-cond + tv + water heater = itu dah cukup memadai... yang penting selesa. Makanan pun sodap....(",)
.
.
.
.
Pagi Ahad (24/7/11), KS bangun awal...semangat2...Pulau Tioman punya pasal....mandi2 + bersiap2....tak sempat nak masak2 untuk breakfast sebab memang dah plan nak breakfast kat luar je, time on the way ke Mersing. Perjalanan dari Skudai-Mersing ambil masa lebih kurang 2 jam lebih...Feri pukul 11 pagi, so sempat la pukul 7 lebih bertolak dari Skudai...pukul 10 dah sampai kat jeti Mersing...tak la terkejor2 nanti....
.
.
.
.
Sesampai je di jeti Mersing, terus cari agen pakej untuk tukarkan voucher feri dan hotel kepada tiket yang sebenarnya. Walaupun pakej yang diambil dah merangkumi chalet + makan + feri (pergi balik) + snorkeling, tapi still lagi nak kena bayar rm5 seorang untuk boarding pass. Apa daa....ingatkan dah tak perlu bayar pape lagi dah.

[Kaunter tiket feri]

Memandangkan sekarang bukanlah waktu cuti sekolah, so tak ramai sangat orang tempatan kat jeti tu. Yang ada cuma berapa kerat je, yang ramai mat2 dan minah2 saleh. Orang lain sibuk bekerja, kitorang seronok pi bercuti...hehehehe... Jangan jelezzzz...hakhak (gelak gediks).
.
.
.
.
.
.

Setelah dah selesai ambil tiket, lepak2 jap kat kedai makan berhampiran. Isi perut dulu dan setelkan pape yang patut sebelum naik feri. Perjalanan dari jeti Mersing - Pulau Tioman memakan masa dalam 2 jam. Dalam tempoh 2 jam nanti, apa2pun boleh berlaku...so, kena la prepare siap2..nak melepas ke hape ke...hihihihi....Memandangkan lunch tak disediakan, so, tapau burger siap2 untuk bekalan makanan tengahari. Nanti bila dah sampai kat pulau, jangan ada yang mengadu kebulur sudahhh.....
.
.
.
.
.


Muka bosan menunggu feri yang lambat betul nak bertolak...dah naik kematu dah bontot....feri dah sampai, tapi ambil masa setengah jam jugak nak mulakan perjalanan...huh! Sabar2 wahai hati...tak kemana Pulau Tioman tu pergi...hihihi...
.
.
.
.
.
.
.
.

Huh penat dah bercerita...
Jom layan gambar2 menarik yang sempat dicapture dari atas feri.

Memang cantik pemandangan di Pulau Tioman....
.
.
 Mat2 dan minah2 saleh la yang paling seronok...siap tak berbaju...santai betul diorang menikmati keindahan panorama di Pulau Tioman..
.
.
.

[Tak tahu nak capture apa daa..]
.
.
.
.
.
.


Setelah 2 jam lebih perjalanan, akhirnya sampai jugak kitorang ke destinasi yang dituju, Kampung Paya...
Ok la, tunjuk gambar jeti Kampung Paya je dulu
Next entri baru cerita aktiviti2 sepanjang KS berada di Paya Beach Resort ye...
Bye bye....







8 comments:

  1. sayangku.. kak kesana tahun 2004, honeymoon gak, tapi kat berjaya..

    heheheheh

    PS; suka lihat entry dan pic diatas.. ada byk kenangan

    ReplyDelete
  2. Kak Ayu: ooo akak pon honeymoon kat Pulau Tioman ea...hehehe...sure banyak kenangan terindah akak kat sane kan...

    ReplyDelete
  3. yeay da update! hehe..cpt2, xsbr tunggu next entry..;)

    ReplyDelete
  4. s a y a: yeay....next entri dlm proses ye...saboooo...hehehe

    ReplyDelete
  5. salam nk tye bpe r harga package ni..dan ada no contact x?

    ReplyDelete
  6. Miznadyya~B*licious :

    salam...untuk maklumat lanjut bolek klik link ini (http://www.payabeach.com/). Owner dia orang singapore, kalau nak bertanya apa2 senang melalui emel. Cepat dapat feedback dari diorang.

    Sekian.. Harap membantu la ye...(",)

    ReplyDelete
  7. salam kak.. nak tanye, de lagi x camner nak contact n penginapan kat pulau tioman nieyh..ingat nak g, nak cari pakej x reti..1st time.. :)
    kalo kak ade contact num,n de pakej diorang n murah info kat sy kak eyh..email pon boleh.. afaread_1507@yahoo.com..thanks kak

    ReplyDelete

  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)