Mee Vietnam ala Kasih Suci...hehehehe...

8

Salam semua dan selamat bersahur....Kalian bersahur apa tadi? Kami berdua bersahur lauk ayam masak merah (rezeki dari jiran sebelah rumah) + sambal goreng (lebihan berbuka semalam)...hehehehe....Nasib baik la ada lebihan lauk pauk tu semua, kalau tak, tak bersahur mana la gamaknya kami suami isteri. Biasanya, tiap2 pagi aku akan masak lauk untuk sahur...Bangun awal2, kul 4 pagi dah berperang sensorang kat dapur....Tapi nak dijadikan cerita, pagi tadi gas habis...haru betul....nasib baik ada microwave untuk hangatkan semua lauk pauk yang ada. Dugaan.......
.
.
.
.
Ok la berbalik pada topik asal....
Kali ni aku nak kongsikan resepi Mee Vietnam (Iftar hari ke-11) dengan kalian semua. Resepi ni aku dapat dari Bik Nita (makcik sebelah suami) yang tinggal kat Singapore. Resepinya tersangatlah mudah...Kepada sesiapa yang penggemar makanan ala-ala sup macam aku, sure akan suka dengan mee ni.... Cuba la...

[Mee Vietnam ala Kasih Suci]
.
.
.
.

Ok la, jom kita usha cara-cara nak masak Mee Vietnam ni...

Bahan2nya
1/2 kg daging lembu di rebus dan ambil airnya. Daging di hiris empat persegi tidak terlalu besar dan tebal
Mee laksa atau pun bee hoon - di celur (*aku guna mee Udon..hehehe)
taugeh - di celur
sawi - di celur
bawang putih } di tumbuk halus utk menumis
bawang besar } di tumbuk halus utk menumis
halia } di tumbuk halus utk menumis
kuib daging knorr atau maggie
daun ketumbar - di hiris kasar2 dan ambil akarnya
daun pudina - utk hiasan (* takde pun takpe)
lada padi di potong kecil2 dan di campurkan dgn kicap nampla atau kicap ikan (fish sos - thailand)
minyak utk menumis

Cara2nya
Tumis bahan2 yg di tumbuk halus hingga naik bau
Masukkan stok air daging lembu (air rebusan daging)
Bila sup telah mendidih masukkan kuib daging knorr dan akar daun ketumbar. kacau lagi
Masukkan kicap ikan dan garam secukup rasa
kacau dan bila rasanya sudah ok, taburkan daun ketumbar di dalamnya dan bolehlah di tutupkan api nya.

Cara sediakannya
Sediakan semangkuk mee laksa tau bee hoon yg telah di celurkan.
Hiasankan dgn hirisan daging lembu diatasnya bersama sawi & taugeh.
Tuangkan kuah ke dalam mangkuk mee dan akhir sekali tabur daun pudina dan kalau suka taburkan sedikit bawang goreng. Lada padi bersama kicap nampla adalah utk cecahan daging.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ok, tu adalah resepi asal...
Tapi semalam aku dah alter sikit cara masakannya....Ikut selera masing2 la....
Contohnya, kalau ikut resepi asal, daging dan sawi dijadikan hiasan kan...tapi aku campak sekali dalam sup..hehehehe.....Kalau nak sodap lagi, boleh tambah fishball atau meatball....terserah kepada citarasa masing2....Ok la, selamat mencuba ye.....






8 comments:

  1. suka masakan yang begini.. boleh cuba..

    ReplyDelete
  2. Cuba la cikgu isza...simple kan...

    ReplyDelete
  3. kalau mcm izan ni fail la nk hiris daging hehe...

    nampak menarik resipi ni..nnt la hubby balik baru bley buat hehe..

    slmt berhujung minggu...

    ReplyDelete
  4. senang n simple..boleh cuba ni..;)

    ReplyDelete
  5. ~izan~ : memang menarik...hehehehe...nanti boleh la cuba bila ur hubby dah balik ye..(",)

    ReplyDelete
  6. Yantie : memang sangat simple....cuba jangan tak cuba...

    ReplyDelete
  7. wahhhh..nampak sedap
    terliur sudah =.='

    ReplyDelete
  8. LeaIsNaw!: terliur ke? pe lg...jom masak2...(",)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)