7 bulan - Checklist barang baby...

7

Mood nak update blog sekejap ada sekejap hilang.. hahaha.. padahal tak tahu nak bebel pasal apa.. ;p Minggu ni kandungan sudah pun masuk bulan ke-7. Tinggal lebih kurang 12 minggu sahaja lagi.. tak sabar pulak nak melihat wajah si comel dalam perut ni.. (",)


So far, barang2 baby banyak yang sudah dibeli. Tapi belum lengkap sepenuhnya lagi. Untuk memudahkan urusan selanjutnya, ada baiknya kalau buat list kat sini kan. Paling2 tidak, tahu la jugak mana yang terkurang kan.. Jom tengok list.
.
.
.

Pakaian Baby
Sarung Kaki - dah beli
Sarung Tangan - dah beli
Baju Lengan Panjang - dah beli
Baju Lengan Pendek - dah beli
Seluar Panjang - dah beli
Seluar Pendek - dah beli
Rompers - Baru ada dua, nak kena beli lagi
Topi/Bonet - Baru ada dua, nak kena beli lagi
Stoking - dah beli... 
Detergent Khas untuk cuci pakaian baby -dah beli


Penjagaan Diri
 Bedak Baby - belum beli
Losyen Baby - belum beli
Minyak Baby - belum beli
Sikat Rambut - dah beli
Minyak Yu Yi - pakai yang ada je.. ada 1 botol yang belum guna lagi
Pemotong Kuku - dah beli 
Termometer - dah beli
Kapas Muka - belum beli
Krim ruam lampin - belum beli
Kain Bedung - MIL sediakan
Barut - MIL sediakan
Cotton Buds - belum beli
Nasal Aspirator - dah beli

Penyusuan
 Botol susu BPA free - dah beli
Storage Bottle - dah beli
Puting - tak perlu
Berus Botol - dah beli
Botol Sterilizer - dah beli
Breast Pump - dah beli
Home & car warmer - dah beli
Cooler Bag - dah beli
Ice Pack - dah beli
Nursing Pillow - dah beli
Nursing Bra - belum beli
Nursing Pad - belum beli

Mandian
Tab Mandian - dah beli
Pengalas Tab Mandian - dah beli
Tuala Muka - dah beli
Tuala Mandi - dah beli
Mandian Baby - belum beli
Syampu Baby - belum beli

 Lampin
Lampin Pakai Buang - dah beli
Lampin Kain Moden - dah beli
Tisu Basah - dah beli
Pelapik menukar Lampin - dah beli
Beg Lampin - dah beli
 Bakul Baju Baby  - dah beli

Tidur
Baby Cot - dah beli
Tilam - dah beli
Cadar - dah hantar jahit
Selimut - dah beli
Bantal  - dah beli
Bantal Panjang - dah beli
Mosquito Net - belum beli


Travel
Stroller - dah beli
Car seat - belum beli
Nursing Cover - belum beli
.
.
.
.

So far, tengok pada list tu banyak yang dah dibeli... ada beberapa je yang belum beli... masih ada masa lagi untuk pergi shoppping after ni.. hehehe... Kepada ibu2 diluar sana yang dah ada pengalaman, mungkin nak komen apa2 pada list tu sama ada terkurang ke terlebih ke, dipersilakan.. saya budak baru belajar.. hihihi...













 

7 comments:

  1. Semoga selamat semuanya ye..tak sabar tunggu anak ko..;)

    ReplyDelete
  2. Thanks Yanti... ko tak sabar, aku lagi la tak sabar...hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam kasih...hope terbaca laaa komen ni ye...
    Pakai myk yuu yii ke?? ni nakl suggest, tuk baby pakai Baby Oil Herba herbs Amway, sgt bagus :) boleh beli tanpa set bersalin pon (if taknak pakai set bersalin tropical herbs la) kira myk baby tu leh beli suku.. :) kalo nak tahu lanjut leh contct sy kat fb, sbb sy jarang sgt dah bukak blog ye~ baby sy n baby yani pakai myk tu~ :)

    ReplyDelete
  4. wahhh.. sure dah tak sabar menunggu kelahiran.. jgn lupa persiapan untuk si ibu pulak.. *even takde experience lagi.. hihihi..* tapi dah tengok my mum la kan.. selain itu, persediaan mental dan fizikal.. banyakkan berdoa, berzikir dan baca quran.. semoga dipermudahkan olehNya.. insyaAllah.. =)

    ReplyDelete
  5. FarHa: wslm...ooo Baby Oil Herba Herbs ea.. tau jugak pasal minyak baby tu...plannya memang nak guna set bersalin tropical herbs tu.. lagipun, suami memang ahli Amway...tp belum ambil apa2 action lagi tuk set bersalin nanti..

    ReplyDelete
  6. Anna: haah la Ana...memang dah tak sabar nak tunggu baby keluar..hehehe... tu la, barang2 tuk ibu belum beli pape pun lagi ni..insyaAllah ada masa lagi...

    InsyaAllah ana.. sekarang memang tengah dalam proses persediaan dari segi mental dan jugak mental... thanks 4 da advice.. dah boleh jadi mummy dah bakal pn Ana kita ni..hehehe....doakan i dan baby selamat dan dipermudahkan olehNya ye.. (",)

    ReplyDelete
  7. set bersalin tu tak kesah memana heee mcm yani pakai nona rogay~ tp yg myk tu bagus pakai yg babay oil amway tu :) cdg jee~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)