Damia - 5 bulan

0


Update laju-laju perkembangan Damia yang terkini.
Hari ni usia Damia sudahpun 5 bulan 2 minggu 2 hari. Lagi 2 minggu dah nak 6 bulan. Yippiee.. Usia Damia 6 bulan, Damia dah boleh makan makanan pelengkap selain susu ibu. Tapi sekarang, aku dah mula kasi Damia makan sikit-sikit. Dah mula bagi dia makan bubur nasi cair dan air zam-zam. Sekurang-kurangnya, biarlah dia belajar makan sikit-sikit sebelum perkenalkan makanan lain sebagai rutin hariannya nanti.

 (Anugerah paling berharga kurniaan Illahi. Syukur padaMu Ya Allah)


Perkembangan lain, seperti yang telah diwar-warkan sebelum ni, Damia dahpun dapat meniarap dengan jayanya. Dah pandai main dengan barang-barang mainannya. Dah mula pandai mencapai barang-barang yang dekat dengannya. Kalau pangku dia semasa tengah makan, haaaaa.. siap la tangan dia mula la sibuk nak mencapai makanan kat dalam pinggan tu. Beware la, silap-silap hari bulan dia tarik sekali pinggan gelas yang ada kat situ. Haiippp....

 Sehingga ke hari ni, Damia memang jarang sangat dapat demam ataupun selsema. Baru sekali demam. Alhamdulillah, berkat minum susu badan sepenuhnya, antibodi badannya kuat. Cuma, dua tiga hari ni, hidungnya macam tersumbat sikit. Nak kata selsema, tak de la pulak hingus meleleh-leleh keluar. Yang paling ketara, waktu awal pagi nafas dia bunyi kuat sikit. Dah bawak ke hospital 2 hari lepas. Doktor pun dah berikan ubat Mucosolvan, walaupun baru sekali kasi dia makan. Yang selebihnya, cuma semburkan hidung dia dengan air garam khas untuk baby, Sterimar untuk cairkan mukus dan cecair yang menyekat saluran pernafasan kat dalam hidung baby. Stok Sterimar tu memang selalu ada kat rumah. Anytime boleh sembur in case jadi macam ni. Namanya je pun air garam, tapi actually ianya memang selamat untuk baby dan ianya sangat disarankan oleh doktor pakar kanak-kanak.

Ok la, ingatkan nak tulis entri pendek je tadi. Tetiba jadi terpanjang la pulak.
Ok la, adios!
(^________________________^)

 









0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)