Persiapan untuk bagi Damia makan...

0


Hari ini Damia sudahpun 5 bulan 12 hari. So, dah boleh start kasi dia makan sikit2. Nanti umur dah cukup 6 bulan dah boleh mula perkenalkan solid food pada dia. Semalam pun dah cuba kasi kurma yang diblend dengan susu. Dia makan sikit je. Mungkin sebab belum biasa lagi. Tak pernah makan apa2 sebelum ni selain susu je. Tambah pulak, mungkin sudu yang digunakan kurang sesuai. Semalam kasi dia makan guna sudu yang ada je, hadiah daripada Mak Lang dia. Belum sempat shopping apa2 lagi untuk bekas makan dia.

Ok, bercakap pasal persiapan untuk bagi si kecik tu makan, ilmu tentang makanan baby haruslah penuh di dada. Sama la juga dengan ilmu penyusuan susu ibu, guide line perlu ada, baru la dipermudahkan segala urusan. Bercakap pasal penyusuan susu ibu, dah lama teringin nak buat satu entri pasal tu. Tapi hold dulu la ea, hutang dulu pasal isu tu.

Sekarang ni maklumat semuanya dihujung jari. Nak dengan tak nak je!
Sebelum ni memang nak beli dan tercari2 buku pasal makanan untuk baby ni. Kebetulan pula, sebelum ni adik ipar pernah beli buku Nutritionists' Choice Cookbook secara online. RM20 sahaja. Murah je kan. So, tercari-cari juga sumber untuk dapatkan buku tu. Nak dijadikan cerita, sambil2 baca status kat FB, ternampak la ada orang offer nak bagi e-book buku yang sama secara percuma kat page Toddlerlicious Boutique. Just tinggalkan emel je. So, apa lagi, bagai di cita pucuk mendatang la jawabnya. Orang nak bagi percuma, tak perlu keluar duit walaupun RM20 sahaja. Sekali haritu, tangan ni saja la gatal search kat Google pasal buku ni. Sekali jumpa link fail pdf yang boleh di download secara percuma. Aiyoo, kalau tahu kan, download sendiri je. Apa2pun, buku tu dahpun dalam tangan, dah siap print dah. Tinggal nak baca je untuk dapatkan info2 tentang penyediaan makanan pertama untuk my baby.

Perkara kedua yang terlintas dalam fikiran ni selepas buku adalah Baby Food Steamer & Blender. Yang glemer sure la produk Philips Avent. Pernah juga ternampak food processor brand Little Bean. Siap 3 in 1 lagi, steamer, blender & warmer. Tapi harganya mahal OK! Yang Philip Avents (steamer & blender) tu paling murah pernah jumpa RM390 after less. Brand Little Bean pulak RM299 kat babykidseshoppe.com after less. Hohohoho... kenapa harganya semua mahal2. Sudahnya, after discuss2 dengan my hubby,, kita guna blender yang ada kat rumah je la. Kebetulan pulak, ada satu blender kaca yang memang tak guna, just guna untuk blend buah untuk dibuat jus je. Since juice maker dah ada, so blender tu terbengkalai duduk diam2 kat dalam almari dapur. So, daripada membazir, boleh guna khas untuk blender makanan Damia nanti. Untuk steamer pulak, pakai je la steamer yang sedia ada kat rumah ni. Ok, part ni SETEL. Tak payah poning2 kepala tengok harga mahal2 tu. T____________T

Dan yang ketiga adalah bekas makan dan bekas simpan makanan baby. Hurm, yang ni memang nak tak nak memang nak kena pergi beli. Nanti senang nak buat stok dan simpan je dalam freezer. Dan memang nak cari yang boleh masuk microwave, nanti senang nak bawak ke taska. Just masuk dalam microwave bila nak kasi Damia makan. Owh, lupa pulak nak tanya pengasuh Damia kat taska tu ada microwave ke tak. Harap2 ada la...


Ok, tu je kot persediaan untuk Damia makan.
Tak sabar nak masak2 untuk dak kecik tu.. hihihihihi...





0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)