Home-made Chocolate (",)

9

Salam semua... 
Tinggal beberapa hari je lagi untuk Ramadhan melabuhkan tirainya...
Apakah perasaan anda?
Sedih? 
Adakah kita masih diberi peluang untuk menyambut Ramadhan yang akan datang?
Atau ada yang gembira dan tak sabar untuk menyambut Aidilfitri yang bakal tiba?
Renung2kanlah...
.
.
.
.
Oppss, entri ini bukanlah sesi tazkirah ye adik2...hehehehe...tak salah kalau memperingatkan pada diri sendiri. Ok la, walaupun hari "Rabu" merupakan hari "tanpa kata2", tapi disebabkan sudah beberapa hari tak berceloteh kat sini, so, tak kira! Nak berkata-kata jugak...Ada aku kesah? Hihihi...
.
.
.
.

[Coklat cilok dari Google]
.
.

Sekarang ni boleh dikatakan trend orang buat home-made coklat. Betul tak? Ala, biasanya coklat camni orang suka jadikan sebagai barang hantaran tunang atau kahwin. Pelbagai bentuk yang comel2 gitu....Hadiahkan pada orang yang tersayang pun sesuai. Dulu, time aku kawen, pernah jugak terfikir nak jadikan home-made choc ni sebagai goodies untuk para tetamu time aku kahwin...masa survey2 harga, sekali tengok harganya cecah sampai RM0.80 sebijik, tak jadikkk!!!! Mahal...takkan la nak bagi tetamu sebijik sorang je kan...paling2 tidak 2 @ 3 biji...kalau bagi sebijik, wat lekat celah gigi je...huhuhuhu.....Sekarang baru tahu, padahal bukannya susah sangat nak membuatnya...cuma agak leceh sedikit la, perlukan ketahanan mental dan fizikal yang tinggi... cuma insan2 yang tegar sahaja mampu membuatnya..hehehehe..

[Coklat buatan sendiri]
.
.
.
Percubaan pertamaku....not bad kan! (",)
Ini adalah hasil tangan aku dan adik ipar...Adik ipar aku yang ngajor buat coklat ni....idok la susah sangat pun....kacau2 coklat, buat filing, taruk lam bekas, biarkan sejuk lam peti ais, siappp...senang bukan?
Perasaan quite teruja first time buat coklat ni....kalau camni, boleh bukak bisnes ni...hihihihih...



9 comments:

  1. kasih...
    moga ramadhan mendatang kita masih dapat kecapi lagi..
    dik, jemput ke rumah ya.. kak nak sangat bagi kamu hadiah kawin..
    lama benor kan??

    dan.......
    terbaiklah choklat kamu tu, ada pink colour.. dapat kat umai.. sure dia boleh habiskan 10 ketul
    hehehhe

    ReplyDelete
  2. wah wah wah...saya ni fanatik coklat!

    ReplyDelete
  3. Kak Ayu @ Citarasa Rinduan: InsyaAllah kak, mudah2an kita masih diberi kesempatan mengecapi Ramadhan yang akan datang.

    Owh, Umai kan peminat tegar kaler pink..hehehehe...InsyaAllah kak, kasih memang nak sangat2 pergi rumah akak....Mudah2an Syawal kali ni menjanjikan pertemuan kita ye kak...(",)

    ReplyDelete
  4. INTAN : wah..fanatik coklat ea...apa lagi? beli @ buat coklat banyak2...raya dah tak lama lagi...(",)

    ReplyDelete
  5. Weh, kalau kau bisnes coklat, aku bole jd pengedar. Amcm? Kira kawtim tak?

    ReplyDelete
  6. Fikri: Kacaknya! : Haa...ok gak tu....nanti kita jadi share partner ye...boleh jadikan next projek ni (",)

    ReplyDelete
  7. a'ah skrg memang trend home made coklat
    wahh nampak sedap pulak

    ReplyDelete
  8. LeaIsNaw: betul tu...memang trend sekarang...hari raya pon nak kene ada coklat....hehehe

    ReplyDelete
  9. waaaaaaa cedapppppnyeeee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)