Yeay...dah ada Nemo...

12


Ye.. kalau nak tahu, kami suami isteri memang peminat ikan. Pantang lalu depan kedai ikan, sure singgah punya even tak beli pun...sesaja tengok ikan2 yang comel2 warna warni tu.... Setakat ni kat rumah dah ada 4 akuarium... 1 akuarium besar letak kat luar rumah... Yang lain2 kat dalam rumah (",)
.
.
.
Dan yang terbaru, kami bela ikan air masin pulak..
Excited sebab dapat bela Nemo... (",)
Kalau dulu time snorkeling kat Pulau Tioman, beria-ria mencari Nemo
tapi sekarang tak perlu susah2...
bangun pepagi, tengok Nemo kat rumah sendiri je... LIVE gitu...

.
.

Ni semua gara2 time pergi beli ikan kat sebuah kedai ikan di Taman Tun Aminah, JB
Kat pintu masuk kedai tu, ada satu akuarium besar berisi Nemo yang comel2...
Cuba la risik2 tanya2... rupa2nya kat situ ada dijual ikan air masin...tak disangka2 kan...
Apa lagi?
Macam2 soalan tanya, macam mana cara nak bela...
Nak kena guna air laut ke?
Hahahaha.... Rupa2nya, tak perlu sampai nak kena ambil air laut pun... Ada garam khas dijual untuk sediakan air masin.... Bak kata apek kedai tu, bela ikan air masin ni takde la susah mana pun, yang susahnya nak kena bela air... nak kene pastikan tahap ketumpatan air masin tu cukup..

.
.
.
First try cuma beli dua ikan kecil je...
Dah masuk hari ke-3, tengok ikan2 tu still bernafas, kemain happy berenang-renang, kejar mengejar kat dalam akuarium tu, maknanya diorang bahagia la dengan rumah baru diorang tu....
So, apa lagi?
Misi memenuhkan akuarium tu dengan nemo2 la pulak...
Sekarang dah ada 2 ekor nemo orange putih, 1 nemo merah putih dan 1 nemo hitam putih.
Yipppie (",)






12 comments:

  1. comel2~ hehe part time eh?? Sy mls sikit bela2 binatang nih, walaupun minat sgt ngan kucing tp mls nak jaga haha~

    ReplyDelete
  2. bukan part time..tapi hobi...kucing leceh, busuk...hehehe
    ikan senang...bagi makan dengan tukar air je...

    ReplyDelete
  3. dulu sy ade bela gak ikan nemo. tp syg mati sbb gaduh ngan ikan lain

    ReplyDelete
  4. M Firdaus: ye ke...tu la, aritu pon nemo merah sy mati sekor...sedih...

    ReplyDelete
  5. cian. lepas beli nemo sy ade bela ikan yang boleh tukar warna. dari hitam ke biru. ikan ni mmg cantik. xpon beli la kuda laut. ari 2 ade nampak kuda laut kt kedai tun aminah.

    ReplyDelete
  6. Ikan apa tu? mahal x harganya?

    Owh, kuda laut pon ada dijual ea...tak tahu la pulak...cara nak belanya sama ke dgn ikan2 laut yang lain?

    ReplyDelete
  7. xtau la ikan jenis ape. tapi ade jual ari tu.. yang kuda laut tu warne hitam.. cara jage same je bagi makan dengan jage air je.

    ReplyDelete
  8. tumpang tanya kat mana ye kedai tun aminah ni ?

    ReplyDelete
  9. Dah lama I teringin nak bela ikan nemo. Tp, risau cost dia tinggi. And risau sedih bila face ikan tu mati. Oh. Bestnye your family.

    ReplyDelete
  10. ikan nemo saya masih sehat.. dan ada 5 ekor ikan laut berbeza duduk dalam 1 aquarium 40''. beli di Selayang Baru.. jika nak kongsi pandangan email : fqh2all@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam.. kat jalan apa kedainya? boleh rmail tak?
    epa1982@gmail.com

    ReplyDelete
  12. salam.. kat jalan apa kedainya? boleh rmail tak?
    epa1982@gmail.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)