Ilmu penyimpanan susu ibu

0


Perjalanan bakal menjadi seorang ibu banyak membuatkan KS memanjakan diri dengan mencari info-info tentang keibubapaan..termasuklah info penyusuan, memandangkan niat dihati memang nak bagi baby susu badan sepenuhnya.. Mudah-mudahan murah rezeki baby nanti dengan susu bondanya...
.
.

 Sedikit info ingin dikongsikan di sini adalah cara penyimpanan EBM. Bagi yang bakal menimang cahaya mata pertama macam KS ni, sure la masih banyak ilmu yang perlu dipelajarinya.
.
.
.

.
.
Ringkasan gambar di atas:
Peti sejuk bahagian bawah : Susu tahan 3- 5 hari bergantung kepada suhu peti sejuk tersebut.
Peti sejuk bahagian atas / sejuk beku:  Susu tahan 3 bulan.
Deep freezer : Susu tahan 6 bulan.
Pada suhu bilik : Susu tahan 4 jam.
Cooler bag/box : Susu tahan 12-24 jam.
.
.
.
.

Cara menyahbekukan susu:
1. Jika ingin gunakan susu yang dibekukan pada esok hari, turunkan susu di ruangan beku ke ruangan peti sejuk bawah pada malam sebelumnya terlebih dahulu.
2. Bila baby nak minum susu, rendamkan susu tersebut ke dalam air suam (bukan air panas) atau cairkan susu menggunakan warmer.
.
.
.

Panduan asas penyimpanan susu ibu
 1. Pastikan bekas penyimpanan susu dibasuh dan dibilas dengan bersih serta dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.
2. Catatkan tarikh perahan susu pada setiap bekas simpanan susu.
3. Susu yang hendak dibekukan hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum memindahkannya ke ruangan sejuk beku.
4. Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu dibahagian pintu tidak stabil (kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk).
4. Sebaiknya simpan susu perahan dibahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar.
5. Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag), pastikan ice pack yang digunakan adalah mencukupi. Ganti bila perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk.








Kredit to MommyIskandar atas perkongsian artikel ini.







0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)