[TUTORIAL] - Adding Followers Gadget in Blogger

0

Assalamualaikum. Kembali bersiaran setelah sekian lama tak nampak kelibat kat sini. Hihihi. Ok, disebabkan dua tiga hari ni asyik sibuk kemas kini blog Beauty Health. Nak la letak gadget "Followers". Alih-alih, cari punya cari, tak jumpa la pulak gadget "Followers" kat "Add a Gadget" tu. Yang ada cuma "Google+ Followers". Blogspot punya versi baru ea? Nampak sangat dah lama tak bukak blog. Ke sebenarnya benda tu dah lama ada, then saya je yang baru tahu? Owh, it's ok and whatever la ye. Yang pasti, i don't like gadget "Google+ Followers" tu. Saya prefer versi lama punya style. Biarpun bendanya sama je pun, followers jugak kan. Aishhh..

Disebabkan tak puas hati, google punya google, jumpa la tutorial macam mana nak add gadget "Followers" versi yang asal tu. So kat sini, saja je nak share dengan korang yang sure ada yang tercari-cari macama mana nak dapatkan gadget "Followers" versi yang lama punya kat blog masing-masing.

Let's check it out. Senang je, just follow step2 kat bawah ni ye.


STEP 1
 Ok, mula-mula pergi ke Dashboard - Layout - Add a Gadget - HTML/JavaScript. Klik icon (+) untuk tambah gadget.

STEP 2
Lepas tu, copy address URL seperti dalam gambar kat bawah ni.

STEP 3
 Paste URL yang dah di"copy" tadi kat mana-mana text editor (Word, Notepad dll). Lepas tu, tukarkan "widgetType=HTML" kepada widgetType=Followers.
  
STEP 4
Last sekali, copy URL yang dah diubah tadi, paste kat browser. Lepas tu, tekan ENTER dan tekan butang SAVE. Dah pun siap.

.
.
.

Senang je kan.
Ok la selamat mencuba ye.










0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Categories ♥

jalan-jalan (28) giveaway (26) makan-makan (24) informasi (23) ceriter (21) contest (20) tag (18) award (17) macam-macam (17) luahan (15) bebelan (13) blogger (13) xtvt (13) Damia (12) coretan (12) My lil caliph (11) nuffnang (11) KTF (10) famili (10) renungan (10) WW (9) insiden (9) pregnancy (9) kahwin (8) raya (8) UTM (7) aktiviti. (7) lagu. lirik (7) birthday (6) peristiwa (6) puasa (6) tension (6) hadiah (5) ngeteh (5) Shaklee (4) agama (4) artis (4) kolokium. FSKSM (4) masak2.ceriter (4) pengalaman (4) sharing is caring (4) Penang (3) Pulau Tioman (3) aidilfitri (3) cinta (3) cuti-cuti (3) family day FP. Tanjung Leman (3) filem (3) kesihatan (3) kunjungan (3) masak2 (3) perkahwinan (3) phd (3) ramadhan (3) sukan (3) Anniversary (2) Jalapeno Cheese Souce (2) Singapore (2) anak pertama (2) bersalin (2) cabutan bertuah (2) checklist. kahwin (2) doa (2) facebook (2) game (2) hiburan (2) hobi (2) lucky draw (2) mekap2 (2) research group (2) resepi (2) rintihan (2) terjah (2) the series of...drama korea (2) tunang (2) tutorial (2) xpdc (2) 11.11.11 (1) 2nd anniversary (1) 5 bulan (1) Aina (1) B-Complex (1) Baju kelawar (1) Bisnes online. Damia Store (1) EBM (1) ESP (1) Friendship (1) GengBlogger (1) Hello Kitty Park (1) Kasih Suci (1) Lecithin (1) MY BIG DAY (1) Makanan pelengkap baby (1) Maskara Shorties 2011 (1) Piala FA 2011 (1) Review 2012. kenangan (1) Tak sihat (1) Vitamin E (1) accident.peristiwa (1) aidiladha (1) aidiladha 2011 (1) aku (1) ayer itam (1) bbq (1) blogger-geng (1) bloglarian (1) blur (1) bola (1) breast pump (1) buku (1) celcom (1) coretan. suamiKu (1) demam (1) design. blog (1) en Hubby (1) exam..exam.. (1) famili angkat (1) first day at taska (1) flower girl (1) gambar (1) happy (1) hari guru (1) informasi. kesihatan (1) kad kahwin (1) kahwin. bunga tangan. flower girls (1) kempen (1) kenangan (1) koleksi (1) kunjungan. KTF (1) lalat. (1) layan. game (1) maharaja lawak (1) maulidur rasul (1) meniarap (1) menu (1) nemo (1) new year (1) our love (1) our love. kahwin (1) persiapan (1) pesta konvo UTM (1) ragam.ceriter.suamiKu (1) raya. blogger (1) runsing (1) sakit (1) sedih (1) segmen Ben Ashaari (1) shopping online (1) study. myPHD (1) suami isteri (1) suamiKu (1) t (1) takde keje (1) teater Sri Mersing (1) teka teki (1) template blog (1) the series of... (1) tips (1) trip. Vietnam (1) video (1) wislist (1)